Ugrás a fő tartalomra

Trambulinos edzés ugrálás nélkül - így is lehet


Az instabil felületű eszközök – mint amilyen a trambulin is - mindig sokkal több izomcsoportot kényszerítenek munkára, mivel nemcsak a gyakorlatot kell helyesen végrehajtanunk, hanem közben egyensúlyunkat is meg kell őriznünk. Ennek köszönhetően fejődik az egyensúlyérzék és a koordináció, erősödnek a core izmok.A trambulin nagyszerű kiegészítő eszköze lehet az alakformáló és zsírégető óráknak is. Már maguk az aerobik alaplépések is - intenzíven, UGRÁLÁS NÉLKÜL végezve - sokkal hatásosabban megdolgoztatják izmainkat, a keringési és légző rendszert, mint ha talajon vagy step padon tennénk ugyanezt. Még jobban átmozgat, ha mindezt különböző kargyakorlatokkal kombináljuk, további nehezítés ugyanez kézi súlyzóval. Színesíthetjük box-os elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal, térdhúzással, guggolásokkal – tulajdonképpen csak a fantázia szab határt; és szinte észre sem vesszük, hogy már javában benne vagyunk egy kellemesen izzasztó kardió blokkban. Ezáltal beindul a méregtelenítés, „füstölnek” a kalóriák, illetve a megfelelő pulzustartományt elérve (max pulzus 65-75%-a) beindul a zsírégetés is.
Mindezt szintén követheti erősítés, és egyensúly gyakorlatok, a Fanatic Jump-nál már említettek szerint. Mik azok a CORE izmok?
Az angol „core” szó jelentése: valaminek a legbelsője, magja, központja. A core izmok a különböző fizikai tevékenységekhez szükséges erő központját jelentik, segítik a mozgás kivitelezést, valamint fontos szerepük van az egyensúly megtartásában, és a törzs stabilizálásában, a gerinc tehermentesítésében.
Melyek ezek?
A core izmokhoz soroljuk a ferde-, haránt- és egyenes hasizmokat, az alsó háti izmokat, a felületes- és mély hátizmok többségét, és a farizmokat.
Core izmok erősítése:
A teljesség igénye nélkül. Alkalmas rá minden olyan gyakorlat, mely a törzset megtámasztás nélkül használja, mint például a klasszikus felülés, a fekvőtámasz és a támaszban végzett gyakorlatok (plank-ek), valamint az instabil eszközökön történő edzés (trambulin, BOSU, core board, fittball stb), edzés TRX-en.

A core izmok erősítésének hatása:
Javítja a testtartást, segíti a tartáshibákkal összefüggő egészségi problémák megelőzését (pl gerincferdülés).
Csökkenti a hát és derék fájdalmakat, mivel a kellően megerősített izomzat tehermentesíti a gerincet.
Számos sport jó technikájának egyik fő kulcsát az erős core izmok adják, mint például a táncos mozgások, illetve minden olyan mozgásforma, melynek kivitelezéséhez egyensúly és stabilitás szükséges.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

SPINNING és SPINRACING Mi a különbség?

Sokmindenki számára nem teljesen egyértelmű, hogy melyiktől mit is várhat. Amíg csak vendégként vettem részt kerékpáros edzéseken, addig nekem is körvonalakban volt a kérdésre válaszom. Pár gondolattal szeretnék segíteni az eligazodásban, hátha nem voltam ezzel egyedül. 
Mindkettő állóképesség növelő, csoportos, zenés, edzői irányítással végzett edzés, teremben zajlik, így indoor cycling néven is találkozhatsz vele. 
Spinning és Spinracing - két különálló brand az óratípusok útvesztőjében :) - A Spinracing az egész testet megdolgozó módszer (total body training). Formálja a farizmokat, szálkásítja, erősíti a lábizmokat és a hasizmot; a felsőtest bevonásával, a karhajlításokkal pedig tónusba hozza a váll-, és a kar izmait is. A kerékfékek állításával az ellenállás ereje változtatható, így a kerékpáros hegy-, emelkedő-, sík - és lejtőmenetek is utánozhatók, valamint az intenzitás és az edzés erőssége is variálható.  - A Spinning program megalkotója Johnny G, a világhírű amerikai kerékpárver…

Mi az a Fanatic Jump®?

A Fanaitc Jump® egy dinamikus, aerob jellegű óra, instabil felületű mini trambulinon, mely kizökkent az egyhangúságból, felszabadít, fejleszti az állóképességet, erősíti a stabilizáló mélyizomzatot, az ízületi- és szalagrendszert, javítja az egyensúlyérzéket és a koordinációt, kíméli az ízületeket (preventív), és a nagy izomcsoportok intenzív megmozgatásával pedig falja a kalóriákat. Fanatic Jump®-on belül több irányzat is létezik, hogy a más-más igényekkel rendelkező, különböző edzettségi állapotú, korú és nemű vendégek is megszerethessék (FJ Basic, FJ Dance, FJ Burning, FJ Kid, FJ Extreme, FJ Senior, FJ Tone), de ezek közül talán a Basic legelterjedtebb.
Hogy épül fel egy Fanatic Jump® Basic óra? Bemelegítés: az első fele talajon történik, egyszerű lépésekkel és ehhez kapcsolt karmunkával felkészítjük a szervezetet a terhelésre, majd ugyanezt folytatjuk az eszközön, tehát nem csapunk egyből bele a lecsóba! :) Ha elég alaposak voltunk, akkor kb 10-12 perc múlva már m…