Ugrás a fő tartalomra

Mi az a Fanatic Jump®?


A Fanaitc Jump® egy dinamikus, aerob jellegű óra, instabil felületű mini trambulinon, mely kizökkent az egyhangúságból, felszabadít, fejleszti az állóképességet, erősíti a stabilizáló mélyizomzatot, az ízületi- és szalagrendszert, javítja az egyensúlyérzéket és a koordinációt, kíméli az ízületeket (preventív), és a nagy izomcsoportok intenzív megmozgatásával pedig falja a kalóriákat.
Fanatic Jump®-on belül több irányzat is létezik, hogy a más-más igényekkel rendelkező, különböző edzettségi állapotú, korú és nemű vendégek is megszerethessék (FJ Basic, FJ Dance, FJ Burning, FJ Kid, FJ Extreme, FJ Senior, FJ Tone), de ezek közül talán a Basic legelterjedtebb.

Hogy épül fel egy Fanatic Jump® Basic óra?
  • Bemelegítés: az első fele talajon történik, egyszerű lépésekkel és ehhez kapcsolt karmunkával felkészítjük a szervezetet a terhelésre, majd ugyanezt folytatjuk az eszközön, tehát nem csapunk egyből bele a lecsóba! :) Ha elég alaposak voltunk, akkor kb 10-12 perc múlva már magasabb a pulzusunk, élénkebb a vérkeringésünk, szaporább a légzésünk, az izmaink szó szerint melegebbek, az ízületeink pedig olajozottabbak, azaz fizikálisan és mentálisan is készen állunk újra gyerekek lenni egy kicsit, és önfeledten ugrándozni.. :))
  • Fő rész - koreográfia: a vendégek felkészültségétől függően lehet könnyebb vagy nehezebb. Tehát ha csoport még csak inkább ismerkedik az eszközzel, akkor egyszerűbb, ha már rutinosabb, akkor bonyolultabb. A betanítás során mindig az egyszerűbbtől haladunk a bonyolultabb felé, így mindig van lehetőség a könnyebbik alternatívát választani. Általában 3-4 blokkot tanulunk meg, jó kis pörgős zenékre.
  • Erősítés: (opcionális rész) guggolások, kitörések, kézi súlyzós gyakorlatok, hasizom gyakorlatok - a teljesség igénye nélkül.
  • Egyensúly gyakorlatok: (szintén opcionális) egyensúlyhelyzetek kitartása a törzset stabilizáló core izmokra koncentrálva.
  • Levezetés: pulzusszám és légzésszám csökkentése, idegrendszer megnyugtatása, szervezet előkészítése a pihenésre.
  • Nyújtás: izmok regenerálása, izomláz csökkentése, izmok rugalmasságának növelése.
„Ez biztos nagyon jó, de én nem tudnék egyhuzamban ennyit ugrálni...” 
A jó hír az, hogy nem is feltétlenül kell. Ha egyébként szimpatikus ez az óratípus, semmiképp ne tartson vissza az, ha úgy érzed, hogy még nem elég fejlett az állóképességed, és nem bírnád szuflával a tempót. Amikor órán ezzel szembesülsz, egész egyszerűen vegyél vissza az intenzitásból (ez egyébként minden állóképességi edzésnél így működik) - azaz ne ugrálj, hanem csak lépkedj, járj helyben, és majd ha már kicsit összeszedted magad, ismét bekapcsolódhatsz az ugrálásba. Fontos, hogy hirtelen teljesen leállni sosem szabad, mert a leeső pulzus rosszullétet okozhat. Ne csinálj ebből "presztízs" kérdést, ez nem ciki - hisz a saját egészségedről, jó közérzetedről van szó. Az órát vezető edző is meg fogja érteni, és a többi vendég előtt sem szégyen, ők is kezdték valahogy. Ha elég kitartó vagy, azt fogod tapasztalni, hogy óráról órára egyre hosszabb ideig tudsz ugrálni, rövidülnek a pihenők, majd egy szép napon pedig azon kapod magad, hogy bekerültél a „keménymagba” és másokat biztatsz, hogy ne adják fel! ;-) 
További információk: www.fanaticjump.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

SPINNING és SPINRACING Mi a különbség?

Sokmindenki számára nem teljesen egyértelmű, hogy melyiktől mit is várhat. Amíg csak vendégként vettem részt kerékpáros edzéseken, addig nekem is körvonalakban volt a kérdésre válaszom. Pár gondolattal szeretnék segíteni az eligazodásban, hátha nem voltam ezzel egyedül. 
Mindkettő állóképesség növelő, csoportos, zenés, edzői irányítással végzett edzés, teremben zajlik, így indoor cycling néven is találkozhatsz vele. 
Spinning és Spinracing - két különálló brand az óratípusok útvesztőjében :) - A Spinracing az egész testet megdolgozó módszer (total body training). Formálja a farizmokat, szálkásítja, erősíti a lábizmokat és a hasizmot; a felsőtest bevonásával, a karhajlításokkal pedig tónusba hozza a váll-, és a kar izmait is. A kerékfékek állításával az ellenállás ereje változtatható, így a kerékpáros hegy-, emelkedő-, sík - és lejtőmenetek is utánozhatók, valamint az intenzitás és az edzés erőssége is variálható.  - A Spinning program megalkotója Johnny G, a világhírű amerikai kerékpárver…

Trambulinos edzés ugrálás nélkül - így is lehet

Az instabil felületű eszközök – mint amilyen a trambulin is - mindig sokkal több izomcsoportot kényszerítenek munkára, mivel nemcsak a gyakorlatot kell helyesen végrehajtanunk, hanem közben egyensúlyunkat is meg kell őriznünk. Ennek köszönhetően fejődik az egyensúlyérzék és a koordináció, erősödnek a core izmok.A trambulin nagyszerű kiegészítő eszköze lehet az alakformáló és zsírégető óráknak is. Már maguk az aerobik alaplépések is - intenzíven, UGRÁLÁS NÉLKÜL végezve - sokkal hatásosabban megdolgoztatják izmainkat, a keringési és légző rendszert, mint ha talajon vagy step padon tennénk ugyanezt. Még jobban átmozgat, ha mindezt különböző kargyakorlatokkal kombináljuk, további nehezítés ugyanez kézi súlyzóval. Színesíthetjük box-os elemekkel, ütésekkel, rúgásokkal, térdhúzással, guggolásokkal – tulajdonképpen csak a fantázia szab határt; és szinte észre sem vesszük, hogy már javában benne vagyunk egy kellemesen izzasztó kardió blokkban. Ezáltal beindul a méregtelenítés, „füstölnek” a k…